De bevalling is achter de rug. Jij en je kindje gaan nu de kraamperiode in. Wat kun je verwachten in deze periode? Welke controles krijgen jij en je baby en welke zorgverleners zijn daarbij betrokken? En wat kan je doen om zo goed mogelijk te herstellen?
De eerste 10 dagen na je bevalling heet de kraamperiode. In deze periode ondersteunen en begeleiden de verloskundige en de kraamverzorgende jou en de rest van je gezien om jullie een goede start te geven. De kraamverzorgende doet controles, geeft ondersteuning bij de voeding en zorgt voor rust en regelmaat. Je krijgt informatie over de verzorging van de baby, zodat je aan het einde van de kraamtijd zelf de baby kan verzorgen. de verloskundige is medisch eindverantwoordelijk voor de zorg tijdens de kraamtijd. Zij komt een aantal keer langs voor controles bij jou en bij je baby.
Je bent kraamvrouw tot 6 weken na je bevalling. Lichamelijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Deze veranderingen zijn de eerste twee weken na de bevalling het meest merkbaar.
Informatie voor cliënten over het meten cliënt ervaringen in de geboortezorg
Omdat u van ons zorg ontvangt, ontvangt u deze informatie. Wij horen graag van u hoe u de zorg ervaart. Wat vindt u van de zorg en dienstverlening die u ontvangt? Bieden wij wat u nodig heeften belangrijk vindt?
Hoe worden de cliënt ervaringen gemeten?
Landelijk is afgesproken dat organisaties die geboortezorg leveren, ervaringen van cliënten meten. Alle geboortezorg organisaties gebruiken hiervoor dezelfde vragenlijst, namelijk de PREM Geboortezorg, die ze samen hebben ontwikkeld.
Elke kraamvrouw, die een levensvatbare baby heeft gekregen, krijgt deze vragenlijst aangeboden. Het is een korte vragenlijst met 14 vragen over wat belangrijk is voor u als kraamvrouw en zinvol voor de zorgverlener. We stellen vragen over de ervaringen met de zorg, voor elk van de organisaties waarvan door u zorg is ontvangen: de verloskundigenpraktijk, het ziekenhuis en de kraamzorgorganisatie. U beantwoordt de vragen op een eenvoudige 10 puntschaal met smileys. Tot slot vragen we naar verbeterpunten en complimenten. Daarnaast bevat de vragenlijst een aantal achtergrondvragen zoals geslacht, leeftijd, plaats van bevallig etc.
Hoe werkt het meten van cliënt ervaringen met de PREM geboortezorg?
Wat gebeurt er met de resultaten?
De ingevulde PREM vragenlijsten worden door verschillende partijen gebruikt:
Meer weten? Check: https://www.kennisnetgeboortezorg.nl/prem-geboortezorg/